Magyar Suzuki Zrt. – Redundáns kontroller alapú wireless hálózat kialakítása

Cél

Megbízónk fő tevékenységéhez nélkülözhetetlen, hogy alkatrészraktárában tökéletes Wi-Fi lefedettség működjön. A raktár folyamatos bővítése miatt a szolgáltatás minősége romlott, így minket azzal a feladattal bízott meg, hogy megoldást találjunk a kialakult helyzetre.

Probléma

A raktár átalakítása során nem volt elsődleges szempont a vezeték nélküli hálózat működéséhez ideális kialakítás. Ezen felül a tárolt anyagok, valamint a tárolórendszerek az addigi elégséges lefedettséget nagymértékben rontották.

Megoldás

Felmérés 
A lefedettség és a jel-zaj viszony felmérésére az Airmagnet Survey programot használtuk. Ezzel a megoldással sokrétű elemzést készíthettünk a környezetről. Az előzetes vizsgálatok alapján a passzív mérési módszert választva, a csarnok teljes területét bejártuk. Megállapítottuk, hogy a fémszerkezetek mellett a vezeték nélküli telefonok zavaró hatása is számottevő.

Ajánlattétel és első megvalósítás 
Az első felmérést követően úgy gondoltuk, hogy ez a helyzet kontroller alapú, a változó környezethez rugalmasan alkalmazkodó megoldást kíván. Ügyfelünk kérésére egy önálló hozzáférési pontokat tartalmazó tervet készítettünk el.
Igyekeztünk így is a lehető leghatékonyabb megoldást megkeresni: a hozzáférési pontok elhelyezésénél ügyeltünk, hogy azok a legoptimálisabb helyre kerüljenek, valamint a rádiós paramétereiket is összehangoltuk. Mivel kis sávszélességről volt szó, ezért hibatűrő, alacsony átviteli sebességet választottunk.
A hozzáférési pontok számának növelése, az áthelyezések és az összehangolás megfelelő eredményt hozott, ami ügyfelünk igényeinek már megfelelt. 

Kontroller beszerzés és második megvalósítás 
Ügyfelünk második megkeresésében már jelezte igényét a teljesen kontrollált környezet kialakítására.
A munkát ismét felméréssel kezdtük, melynek során megállapítottuk, hogy a Wi-Fi kliensek nehezen alkalmazkodtak a roaming nélküli mozgáshoz a hálózatban. Az egyes hozzáférési pontokhoz nehezen kapcsolódtak, a sikeres csatlakozáshoz akár a kliensek újraindítására is szükség volt. 
A folyamatos üzem biztosítására redundáns kontroller párt ajánlottunk. A Wi-Fi hozzáférési pontok számát bővítettük, valamint táplálásukat két részre osztottuk, így egy részleg kimaradása esetén a vezeték nélküli hálózat elérhető marad. 

Kiépítés 
A munkát a strukturált kábelezés bővítésével kezdtük. Előzetes ismereteink alapján minden meglevő hozzáférési pont támogatta a vezérelt üzemmódot, ezeken szoftverfrissítést kellett végeznünk.
A hálózaton végighaladva lépésről lépésre történt az átalakítás, majd minden lehetséges hibalehetőséget szimuláltunk. A kimaradásokat szubjektív, az ügyfél klienseivel történt felmérés követte.
A kiépítést követően a roaming problémák megszűntek, a redundáns kivitelezésnek köszönhetően a rendszer üzembiztonsága mellett, a lefedett terület is növekedett.

Alkalmazott megoldások

  • RouteOP hálózatüzemeltetés
  • RouteSYS rendszerintegráció
  • Cisco wireless megoldások